Reportage: In één week Chinees studeren, kan dat? ‘De Tijd’

 

©SISKA VANDECASTEELE
24 juli 2021 03:30

We mogen Mao Zedong dankbaar zijn. Dankzij hem werd het Chinees véél eenvoudiger. En nu kan hun twaalfdelige Van Dale met de app Pleco ook nog in je broekzak. Wat houdt ons nog tegen dat taaltje snel even te leren?

Mao Zedong was van 1945 tot zijn dood in 1976 de autoritaire leider van China. Hij voerde regels in die de taal makkelijker maken, maar toch dit: ook voor Chinezen is Chinees vaak nog Chinees. Een uur diep in de eerste les zegt Liesje Geyskens, docent modern Chinees aan de KU Leuven: ‘Tingeling, hé, maar nee, foei!’ Daar begrijpt u niets van, en zo voelt u zelf eens hoe zelfs onze eigen taal zonder context en juiste tonen en klanken onbegrijpelijk is.

Vervolg:

https://www.tijd.be/dossiers/zomertijd/in-een-week-chinees-leren-kan-dat/10321354.html