Het machtige China trekt onze jeugd niet aan! Mondiaal Nieuws, JOHN VANDAELE . 29 APRIL 2021

Waarom studeren meer jongeren Japans dan Chinees?

Momenteel studeren in België (en Europa) niet meer mensen sinologie dan dertig jaar geleden. Bovendien is japanologie de studie van het Chinees voorbijgestoken in populariteit. De Chinese inspanningen om de aantrekkingskracht te vergroten, lijken niet aan te slaan bij jongeren. Hoe komt dat en wat betekent het?

De Volksrepubliek China mag dan de voorbije dertig jaar zowat de grootste economie ter wereld geworden zijn en een politieke grootmacht, dat heeft niet per se de aantrekkingskracht van het land en zijn cultuur vergroot. Dat blijkt althans uit het feit dat er nu evenveel studenten sinologie studeren als dertig jaar geleden.

Professor Nicolas Standaert, professor Chinese studies aan de KU Leuven: ‘In de jaren negentig van de vorige eeuw waren er tussen de twintig en dertig eerstejaars, de voorbije vijf jaar is het niet anders. Vermits het aantal sinologiestudenten met Chinese roots – die thuis Chinees spreken – in vergelijking met toen is toegenomen, zou je zelfs kunnen zeggen dat het er nu minder zijn dan toen. Dat is toch verbijsterend als je weet hoe de rol van China in de wereld sindsdien is toegenomen.  Europa heeft nochtans nood aan jongeren die Chinees kennen en de Chinese cultuur proberen te begrijpen.’

Lees verder in: https://www.mo.be/nieuws/het-machtige-china-trekt-onze-jeugd-blijkbaar-niet-aan