Waar gaat de schoolreis dit jaar heen? Naar China!

Docente Henriette Schoemaker houdt het Chinese woord voor droom vast en dat is de reis naar China zeker voor de leerlingen van het Antoniuscollege. © Sandra Zeilstra

 

Uit het AD Maarten Molenaar 18-09-19

 

Voor veel scholieren is een uitstapje naar Londen of Parijs al een hele ervaring, maar het Goudse Antoniuscollege gaat naar China.

999 euro. Dat is het bedrag dat ouders van leerlingen van het Antoniuscollege in Gouda op tafel moeten leggen voor de reis van hun zoon of dochter naar China. Volgens Luna Bergshoeff (15), Catherine Philips (14) en Stein Magielse (15) deden ze daar thuis niet moeilijk over. ,,Ze gunnen ons deze reis en ze denken dat het goed is voor onze ontwikkeling.’’

Luna, Catherine en Stein stappen 12 oktober met vijftien andere leerlingen in het vliegtuig naar China. Ze verblijven daar negen dagen in een gastgezin in Peking.

De overeenkomst tussen de scholieren is dat ze allemaal de lessen Chinese taal en cultuur volgen op het Antoniuscollege

Wereldburgers

Volgens rector Ank Brent van deze school worden die lessen sinds ruim vijf jaar aangeboden. ,,We willen onze leerlingen opleiden tot wereldburgers en het aanbieden van een wereldtaal als Chinees hoort daarbij. Verder is het ook goed kennis te maken met een heel andere cultuur als die van ons.’’

De lessen worden gegeven door Henriette Schoemaker. Zij gaat als begeleider mee met de groep. Het is de eerste keer dat scholieren van het Antoniuscollege naar China gaan.

Volgend jaar volgt een tegenbezoek van Chinese leerlingen aan Gouda. Zij verblijven dan in de gezinnen van de Goudse scholieren die in oktober naar China vertrekken.

Volgens Ank Brent volgen de Goudse scholieren in Peking lessen op een school voor voortgezet onderwijs. ,,Daarnaast is er veel ruimte om kennis te maken met de Chinezen, hun cultuur en om bezienswaardigheden te bezoeken.’’

Jaloers

De 15-jarige Stein Magielse vindt het spannend om naar China te gaan, maar hij verheugt zich er erg op. ,,Dit is echt een buitenkans. Ik ben deze lessen gaan volgen, omdat er heel veel Chinezen op de wereld zijn en het dus altijd handig kan zijn als je hun taal spreekt en hun cultuur begrijpt. Na de theorie daarover, volgt nu de praktijk.’’

Luna en Catherine krijgen geregeld jaloerse reacties als ze vertellen dat ze naar China gaan. ,,Soms hoor je ook wel: Is dat echt nodig zo ver weg en voor zoveel geld, maar ik denk dat het goed besteed is.’’

De Goudse scholieren spreken inmiddels een aardig woordje Chinees, maar ze zijn blij dat veel Chinezen ook Engels spreken. ,,Chinees is voor ons een erg moeilijke taal. Dat vinden Chinezen overigens ook van het Nederlands.’’